Casti pentru statii radio si tipuri de conectori

Statiile radio, indiferent ca vorbim despre PMR, statii profesionale VHF/UHF, folosesc tipuri diferite de casti, cu pini diferiti.

Fiecare producator alege sa foloseasca un anumit standard pentru conexiunile castilor iar ca sa fie si mai "usor si simplu", chiar daca fizic casca se potriveste la pini, asta nu garanteaza functionarea ei. Se poate ca ele sa fie cablate diferit, chiar daca pinii sunt la fel.  In continuare o sa detaliem diferite tipuri de conexiuni, cele mai comune, folosite pe cele mai comune statii PMR, VHF, UHF si CB.

Conector Motorola M1: Are 2 pini, unul de 3.5mm diametru (auditie), celalalt de 2.5mm (microfon), dinstanta dintre pini (din centru in centru) este de 8mm, cu doua conexiuni pe fiecare pin. De obicei regasim acest conector la statiile profesionale Motorola dar si la alte statii.

Conector Motorola M2: Are 1 pin de 2.5mm, cu 3 conexiuni pe pin. Folosita la statii hobby Motorola si la cateva modele Cobra. Nu sunt compatibile cu statiile Binatone, chiar daca ele arata la fel, sunt cablate diferit.

Conector Motorola M3: sunt folosite pe modelele profesionale si mai noi Motorola, cu surub pentru fixare. Nu are pini ci conectori care se ating de contactele statiei.

Conector Kenwood K1: Are 2 pini, unul de 3.5mm diametru (auditie), celalalt de 2.5mm (microfon), dinstanta dintre pini (din centru in centru) este de 11.5mm, cu 3 conexiuni pe pinul de 3.5mm si 2 conexiuni pe pinul de 2.5mm. Conexiunile pe pini pot diferi. Sunt folosite de Kenwood, Baofeng, Kirisung, PNI, cateva modele Midland si alti producatori.

Conector ICOM "I1": Are 2 pini, unul de 3.5mm diametru (auditie), celalalt de 2.5mm (microfon), cu doua conexiuni pe pinul de 3.5mm si 3 conexiuni pe pinul de 2.5mm. Dinstanta dintre pini este de 10.5mm. Folosite la statiile ICOM 

Conector ICOM "I2": Are 2 pini, unul de 3.5mm diametru (auditie), celalalt de 2.5mm (microfon), cu doua conexiuni pe pinul de 3.5mm si 2 conexiuni pe pinul de 2.5mm. Dinstanta dintre pini este de 10.5mm. Folosite la statiile ICOM si cateva modele Cobra.

Conector YAESU / VERTEX "Y": 1 pin cu 4 conexiuni, folosite la statiile profesionale Yaesu si Vertex

Conector L sau I de 3.5mm: se foloseste la castile care au doar auditie (fara microfon). Unele microfoane dedicate pentru statii (si cele care au functie VOX) folosesc aceiasi conexiune.

Conector Midland M (sau tip S2):  Are 2 pini, unul de 3.5mm diametru (auditie), celalalt de 2.5mm (microfon), cu doua conexiuni pe pinul de 3.5mm si 2 conexiuni pe pinul de 2.5mm. Dinstanta dintre pini este de 10mm.

Mai sunt si alti furnizori de casti, care produc pentru tipuri diferite de statii, dar, asa cum specificam anterior, chiar adaca se potrivest fizic, asta nu inseamna ca o sa functioneze. Trebuie sa luam in calcul numarul de conexiuni de pe fiecare PIN si cablajul care s-ar putea sa difere.

Nu esti sigur ce se potriveste? Ne poti contacta oricand telefonic si online, iar noi o sa te ajutam in alegerea unei casti.